Aktualności wróć do listy
01.09.2018

Damian Sobek - wywiad cz.2

Rozmawiam dziś ze świetnym Kucharzem i Restauratorem, Gwiazdą VI Edycji Programu Masterchef, jak też właścicielem nowej restauracji Kartofel Hanysbuda… po prostu Damian Sobek.
Tym razem Damian opowiedział Śląskim Przebojom o swojej restauracji, jej menu i pomyśle na samą nazwę oraz o tym, jak zaczęła się Jego przygoda z kuchnią, czy kim chciał zostać w dzieciństwie…
  • Trzeba przyznać, że Restauracja ma interesującą nazwę. Jak już wspomniałeś, główną rolę odgrywają dania z kartoflami… A skąd w ogóle pomysł na taką nazwę?
Pomysł był posty – zrobię coś z kartofla, zrobię coś innowacyjnego, czego jeszcze nie ma na rynku. Więc powstały kartofelpizze. Skoro pojawiły się kartofelpizze, postanowiliśmy pójść w tego ziemniaka. Jak to nazwać? Hanysy, wiadomo. A skoro buda z kartoflami, to po prostu Hanys kartofelbuda. Nie może być lepszej nazwy. To intrygująca nazwa, ludzie się śmieją. Nazwy w menu też są intrygujące. Np. Fest dupno szłapa – tego ludzie poza Śląskiem nie zrozumieją, a po prostu chodzi o golonko. Czy np. Fest dupno zwinięto mućka – a to jest rolada wołowa. Co tam jest jeszcze takiego fajnego? Nawet napoje mam popisane po śląsku – np. w menu nie pisze kawa czarna, ale blank czorno, czy złonaczono z pianką…czy blank czorno i fest mało – czyli tak zwane espresso.
Kiedy powstawały nazwy? Zazwyczaj wieczorem. Mózg tak pracuje, że zastanawiałem się co zrobić, by było fajnie. To co powstawało notowało się, nagrywało się. Był pomysł, był fundusz, jest realizacja – jak to mówią…
  • Skąd u Ciebie pasja do gotowania? Kształciłeś się w innym kierunku, a z tego co wiem, w Twojej Rodzinie też nie było jakiś rozbudowanych tradycji kulinarnych…
Oczywiście moja Rodzina, to nie jest rodzina Gessler, w której wszyscy gotują. Z zawodu jestem mechanikiem samochodowym, a hobbystycznie gotuję. Gdy szedłem do szkoły zapytałem Ojca, do której szkoły mam iść. Ojciec mi doradził, że do szkoły mechanicznej, bo samochodów z domu nie nauczę się naprawiać, a gotować – tak. W ten sposób od siódmego roku życia zacząłem w domu gotować. Gotowałem, powielałem swoje przepisy… Nawet mam notesik po Babci – to co Babcia Ada kiedyś gotowała. Wożę ten notes ze sobą. Takie receptury są bardzo ważne. Nie zamierzam przestać gotować, bo coraz bardziej się w to wkręcam.
  • To świetnie.
  • Już od jakiegoś czasu w Holandii zajmowałeś się (z powodzeniem) gotowaniem…
Tak. Byłem w Holandii, pracowałem, ale mi nie odpowiadało, że pracuję dla kogoś. Zawsze chciałem pracować na siebie. był pierwszy plan, żeby otworzyć restaurację w Holandii. To mi się nie udało. Otwarłem więc polską firmę cateringową. Oczywiście nie wymyślałem różnych homarów czy krewetek, po prostu były standardowe dania, jak pierogi ruskie czy schabowy z tzw. panszkrautem, co ludzie uwielbiali. W Polsce niestety trzeba wymyślać coś smakowo, by ludzi zaskakiwać. Tak przez cztery lata prowadziłem ten catering, póki moi Przyjaciele nie zgłosili mnie do Masterchefa, dzięki czemu ułatwili mi drogę powrotu do Polski, by tu żyć i zostać.
  • To chyba był jeden z najlepszych pomysłów, by tam wystartować.
  • Gotowałeś już od dziecka. Ale czy o karierze szefa kuchni marzyłeś już w dzieciństwie?
Dziwne pytanie – kim chciałem zostać w życiu… Przede wszystkim chciałem zostać przedsiębiorcą, by pracować sam na siebie. to zawsze było w mojej głowie – by pracować na siebie, nie na kogoś. Trzeba spełniać swoje marzenia, jak się tego nie zrobi, to ktoś nas zatrudni i będziemy spełniać czyjeś marzenia. Bardziej mi się marzyło, by znaleźć się w roli restauratora i to mi się spełniło, bo nie muszę dziennie stać na kuchni – mam fajny zgrany Zespół. Ale lubię to robić i trzy dni w tygodniu staję na kuchni i gotuję z moim Zespołem.

Wkrótce dalszy ciąg wywiadu
Kto ma Urodziny w listopadzie?
Kto ma Urodziny w listopadzie?
Śląski Gwiazdozbiór
Śląski Gwiazdozbiór
Słowniczek: z naszego na polski i z polskiego na nasze
Słowniczek: z naszego na polski i z polskiego na nasze

Lista przebojów

1.
Paweł GołeckiDla tej miłości
2.
Izabela FojcikNa zawsze Ty i ja
3.
Monika i Leszek FilecPszaja Ci
4.
Damian HoleckiCanto Della Terra
5.
Edek DworniczekOptymiści są weselsi
6.
Anna JędrzejczykWielka Miłość
7.
Golden Mix i Adam ChrolaWielka zabawa
8.
Grzegorz PoloczekAlojz
9.
Dominika i Janusz ŻyłkaAbracadabra
10.
Michalina Starosta i Marcin JanotaWróć do mnie Kochany
11.
Duet KaroJedna łza
12.
Claudia i Kasia ChwołkaPrzigody czas
13.
Krzysztof PietrekKarlus idealny
14.
Mariusz KalagaDwa serca
15.
Beata i ChristianTwój wzrok

Sonda

Wybierz najlepszy teledysk w jesiennej scenerii cz.3 [głosujemy raz na dobę]