Aktualności wróć do listy
09.08.2018

Damian Sobek - wywiad

Rozmawiam dziś ze świetnym Kucharzem i Restauratorem, Gwiazdą VI Edycji Programu Masterchef, jak też właścicielem nowej restauracji Kartofel Hanysbuda… po prostu Damian Sobek.
Na początek Damian opowiedział Śląskim Przebojom jak wspomina Masterchefa z perspektywy czasu, o swoich sukcesach i popularności, o tym co lubi gotować, jak też co to są Wieprzki w rajzie ;) …
  • Od Twojego udziału w Masterchefie upłynęło już sporo czasu. Jak wspominasz program z perspektywy czasu?
Z tego co słyszałem, kręci się już 7. edycja – i kręci się też łza w oku. Właściwie mieliśmy być ostatnią edycją… Wspominam to bardzo fajnie. To 3 miesiące wpisane w mój życiorys, w moje życie, to dużo znajomości, przyjaźni. Po prostu niezapomniane chwile. Na co dzień nie przeżywa się takich rzeczy jak w Masterchefie. Na co dzień nie przeżywa się takich rzeczy jak w Masterchefie.
  • Bądź co bądź zostałeś Gwiazdą…
To jest fakt. Ludzie okrzyknęli mnie jedną z największych Gwiazd ze wszystkich edycji. Nawet przy okazji eventów czy pojedynków smaku zawsze jestem podpisany jako finalista, albo gwiazda Masterchefa. Ostatnio miałem przyjemność gotować ze Zwyciężczynią II Edycji Masterchefa – Beatą Śniechowską. Na zapowiedziach pojawiały się informacje, że gotuje Zwyciężczyni Masterchefa i Gwiazda Masterchefa. Fajnie to brzmi. Nawiązując do Twojego dalszego pytania (widziałem, że takie masz) – ludzie zaczepiają mnie na ulicach, chcą zdjęcia, w Warszawie, gdy gotowałem w Złotych Tarasach, a informacja o tym była zamieszczona na telebimach od dwóch tygodni, ludzie zaczepiali mnie już od samego lotniska, gdy przyleciałem do Warszawy i chcieli zdjęcia oraz autografy – po prostu nie mogłem się od nich odgonić. [śmiech] To jest ogromny plus, dzięki temu chce się gotować dla Ludzi, chce się występować publicznie.
  • Pozytywny odbiór jest ogromnie ważny.
  • Od czasu programu Masterchef stałeś się Gwiazdą. Jak już wspomniałeś, występujesz na licznych imprezach, festynach, eventach w Polsce, czasami też nawet w innych krajach… Wiem, że miałeś okazję już kilkukrotnie brać udział w eventach choćby w Holandii…
Eventy szykują się mi też w Anglii, będę też gotował w zakonie – czego jeszcze nigdy nie robiłem… Dzieje się – grafik mam zapełniony do marca przyszłego roku. Właściwie 3 weekendy w miesiącu jadę i gdzieś gotuję. Robię to z pasji, pieniądze to efekt uboczny tego, co lubię robić. Zawsze jest jakieś inne menu. Ostatnio zaserwowałem np. w Warszawie danie z kuchni greckiej, ale z akcentem trochę z mojej restauracji – była to kartofelpizza. To w moim menu nazywa się Hanys w GrecjiHanys w podróży. I znowu wszystkim smakowało, znowu było fajnie, znów chciało mi się gotować i znów motywacja na wymyślanie nowych smaków.
  • Super. Gratuluję wszystkich sukcesów.
  • Niedawno otwarłeś swoją Restaurację w Chorzowie. Może opowiesz nieco na jej temat? Wiem, że bardzo mocno podkreśliłeś śląskie akcenty – w menu i w wystroju…
Śląsk zawsze był w moim sercu, obiecałem nawet w Programie, że jeżeli będę przynajmniej w finale, powstanie śląska restauracja w Chorzowie, a przynajmniej na Śląsku. ale urodziłem się w Chorzowie, pochodzę stąd – postanowiłem otworzyć restaurację w Chorzowie. Tak się złożyło, że w samym centrum miasta i przy ulicy Wolności 1. Fajna nazwa ulicy i fajny numer, tak jakbym miał przypisany numer jeden w Masterchefie. Oczywiście w restauracji muszą być śląskie akcenty, jak widać kelnerki i kelnerzy chodzą w śląskich strojach ludowych. Oczywiście są też śląskie tradycyjne dania. Ale oprócz tego powstały kartofelpizze, nazywane w karcie Hanys w podróży. W zależności gdzie ten Hanys podróżuje, są pizze np. Hanys na Hawajach – to placek ziemniaczany, ale troszeczkę innej receptury, niż placki które znamy, zapiekany z szynką, z ananasem i ze serem. Oprócz tego mam np. Hanysa we Włoszech – przy czym sami przekonajcie się, jakie są składniki w środku. Jest też Hanys w Grecji, Hanys w Lesie, Hanys w Tropikach. Oprócz tego są oczywiście też wieprzki w rajzie. W Sosnowcu nie zrozumieją [śmiech] – to po prostu schabowy w podróży, w zależności, gdzie ten wieprzek podróżuje – jest więc wieprzek w Baden Baden, czyli Niemcy, to schabowy z szynką parmeńską, z pomidorami i ze serem; do tego frytki i surówka. Oczywiście jest też wieprzek w Amsterdamie, musi być – przez 6 lat mieszkałem w Holandii. To puree ziemniaczane ze smażonym porem na maśle, do tego sos pieczeniowy i schabowy. Oprócz tego mam też schabowego w Amazonii – do niego podawane są frytki z batata, sos pieprzowy z zielonego pieprzu, schabowy z surówką. Oczywiście są Maszkiety Hanysa. Ostatnio zrobiłem kogel mogel – standardowy smak z dzieciństwa. Wszystko zeszło mi z lodówki… Różne musy z maskarpone. Desery oczywiście to moja pięta Achillesa, ale gdy już muszę, to zrobię. Wolę robić zupy, mięsa i tworzyć dziwne receptury, które są dobre. Ale cieszy się to powodzeniem, mam dużo gości. W niedzielę wszystkie sale mam otwarte na rezerwacje. Cieszę się bardzo. Dodatkowo mogę dodać, że Amaro mam Momenty w swojej restauracji, a ja postanowiłem mieć szlagi w restauracji. To jest super. Moim zdaniem będzie o mnie głośno. Wszyscy mają tzw. sety w restauracji, Amaro ma momenty, a ja będę miał szlagi. Dziękuję. [śmiech]


Wkrótce dalszy ciąg wywiadu
 
Kto ma Urodziny w listopadzie?
Kto ma Urodziny w listopadzie?
Śląski Gwiazdozbiór
Śląski Gwiazdozbiór
Słowniczek: z naszego na polski i z polskiego na nasze
Słowniczek: z naszego na polski i z polskiego na nasze

Lista przebojów

1.
Paweł GołeckiDla tej miłości
2.
Izabela FojcikNa zawsze Ty i ja
3.
Monika i Leszek FilecPszaja Ci
4.
Damian HoleckiCanto Della Terra
5.
Edek DworniczekOptymiści są weselsi
6.
Anna JędrzejczykWielka Miłość
7.
Golden Mix i Adam ChrolaWielka zabawa
8.
Grzegorz PoloczekAlojz
9.
Dominika i Janusz ŻyłkaAbracadabra
10.
Michalina Starosta i Marcin JanotaWróć do mnie Kochany
11.
Duet KaroJedna łza
12.
Claudia i Kasia ChwołkaPrzigody czas
13.
Krzysztof PietrekKarlus idealny
14.
Mariusz KalagaDwa serca
15.
Beata i ChristianTwój wzrok

Sonda

Wybierz najlepszy teledysk w jesiennej scenerii cz.3 [głosujemy raz na dobę]