07.10.2016
Owoce
Późne lato (które już niestety za nami) oraz jesień, to czas zbiorów owoców – w sklepach mamy wielki wybór słodkich, barwnych i apetycznych darów natury. Tym samym dziś po raz kolejny wkraczamy do kuchni. Dziś ciocia Lilka przedstawi kilka porad dotyczących owoców.
Świeże owoce
Jabłka, gruszki, banany i inne owoce ułożone na paterze będą dłużej świeże, jeśli ułoży się między nimi kilka kasztanów.
Sok z cytryny
Aby wycisnąć kilka kropli soku z cytryny, najlepiej sparzyć owoc i zrobić w nim małą dziurkę widelcem. Dzięki temu cytrynę będzie można jeszcze później wykorzystać.
Sposób na cytryny
Starą cytrynę z twardą skórką wystarczy włożyć na chwilę do ciepłej wody, a natychmiast zmięknie. Owoc nie wyschnie, jeśli przekroi się go i położy na talerzyku z odrobiną octu.
Dojrzewanie bananów
Zielone banany szybciej dojrzeją, jeżeli włoży się je do papierowej torby razem z jabłkiem. Należy tylko pamiętać, aby w torbie wcześniej zrobić kilka dziurek i ustawić ją w ciemnym oraz chłodnym miejscu.
Przejrzałe banany
Zbyt dojrzałe banany można jeszcze wykorzystać. Obrane owoce wystarczy zmiksować razem z sokiem z cytryny i zamrozić. Po rozmrożeniu będą świetnym dodatkiem do twarożku lub deserów lodowych.
Ciemne winogrona lepsze
Kupując winogrona, warto wybierać ciemne odmiany, Zawierają one więcej bioflawonoidów, które chronią układ krążenia i wzmacniają serce. Zjadać należy całe owoce wraz z pestkami, które ułatwiają trawienie.
Dojrzały arbuz
Wybierając arbuz, należy podnieść go na wysokość ucha i mocno ścisnąć. Dojrzały owoc powinien wydać charakterystyczny, przypominający chrupanie dźwięk.
Pieczone jabłka
Skórka pieczonych jabłek będzie pięknie zrumieniona i chrupiąca, jeśli przed wstawieniem do piekarnika posmaruje się je olejem lub masłem. Czynność tę można powtórzyć także w czasie pieczenia.
Szybki deser z jabłek
Z umytych jabłek należy wydrążyć gniazda nasienne, do środka włożyć trochę rodzynek i orzechów lub łyżeczkę miodu oraz odrobinę masła, a następnie jabłka posmarować olejem lub roztopionym masłem i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Alkohol do sałatki
Kieliszek rumu, koniaku lub innego aromatycznego alkoholu podkreśli smak sałatki owocowej. Warto pamiętać, że deser taki podaje się zawsze mocno schłodzony.
Domowy sorbet
Świeże lub mrożone porzeczki i maliny to doskonała podstawa domowego sorbetu. Do rozdrobnionych owoców (50 dag) wystarczy wlać syrop przyrządzony z 4 łyżek wody, 5 łyżek cukru oraz soku z cytryny, a następnie całość wymieszać i zamrozić. W czasie mrożenia masę należy 2 – 3 razy zamieszać.
Jabłka, gruszki, banany i inne owoce ułożone na paterze będą dłużej świeże, jeśli ułoży się między nimi kilka kasztanów.
Sok z cytryny
Aby wycisnąć kilka kropli soku z cytryny, najlepiej sparzyć owoc i zrobić w nim małą dziurkę widelcem. Dzięki temu cytrynę będzie można jeszcze później wykorzystać.
Sposób na cytryny
Starą cytrynę z twardą skórką wystarczy włożyć na chwilę do ciepłej wody, a natychmiast zmięknie. Owoc nie wyschnie, jeśli przekroi się go i położy na talerzyku z odrobiną octu.
Dojrzewanie bananów
Zielone banany szybciej dojrzeją, jeżeli włoży się je do papierowej torby razem z jabłkiem. Należy tylko pamiętać, aby w torbie wcześniej zrobić kilka dziurek i ustawić ją w ciemnym oraz chłodnym miejscu.
Przejrzałe banany
Zbyt dojrzałe banany można jeszcze wykorzystać. Obrane owoce wystarczy zmiksować razem z sokiem z cytryny i zamrozić. Po rozmrożeniu będą świetnym dodatkiem do twarożku lub deserów lodowych.
Ciemne winogrona lepsze
Kupując winogrona, warto wybierać ciemne odmiany, Zawierają one więcej bioflawonoidów, które chronią układ krążenia i wzmacniają serce. Zjadać należy całe owoce wraz z pestkami, które ułatwiają trawienie.
Dojrzały arbuz
Wybierając arbuz, należy podnieść go na wysokość ucha i mocno ścisnąć. Dojrzały owoc powinien wydać charakterystyczny, przypominający chrupanie dźwięk.
Pieczone jabłka
Skórka pieczonych jabłek będzie pięknie zrumieniona i chrupiąca, jeśli przed wstawieniem do piekarnika posmaruje się je olejem lub masłem. Czynność tę można powtórzyć także w czasie pieczenia.
Szybki deser z jabłek
Z umytych jabłek należy wydrążyć gniazda nasienne, do środka włożyć trochę rodzynek i orzechów lub łyżeczkę miodu oraz odrobinę masła, a następnie jabłka posmarować olejem lub roztopionym masłem i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Alkohol do sałatki
Kieliszek rumu, koniaku lub innego aromatycznego alkoholu podkreśli smak sałatki owocowej. Warto pamiętać, że deser taki podaje się zawsze mocno schłodzony.
Domowy sorbet
Świeże lub mrożone porzeczki i maliny to doskonała podstawa domowego sorbetu. Do rozdrobnionych owoców (50 dag) wystarczy wlać syrop przyrządzony z 4 łyżek wody, 5 łyżek cukru oraz soku z cytryny, a następnie całość wymieszać i zamrozić. W czasie mrożenia masę należy 2 – 3 razy zamieszać.