31.08.2016
Skrzyp polny
Należy do najstarszych roślin; 320 mln lat temu skrzyp rósł jako dużych rozmiarów drzewa.
Należy do ziół o najskuteczniejszych właściwościach leczniczych. Bogaty w sole mineralne, potas, magnez, mikroelementy, a przede wszystkim krzem.
Działanie: Zwiększa krzepliwość krwi, działa przeciwkrwotocznie, pobudza układ hormonalny, zwiększa ilość hemoglobiny. Pomocny w chorobach nerek (zwiększa ilość wydalanego moczu), serca; zmniejsza obrzęki w chorobach reumatycznych, skórnych wynikających ze złej przemiany materii; pomocny w żylakach odbytu, wrzodach żołądka, działa rozkurczowo na drogi żółciowe i moczowe, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.
Zewnętrznie: przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła – do płukania; do okładów – przy uszkodzeniach lub chorobach skóry.
W przypadku stosowania przez dłuższy okres – należy uzupełnić witaminę B1 – 0,003 mg.
Stosowanie: Odwar z ziela skrzypu: 2 łyżki na ½ l wody, gotować ok. 20 min., przecedzić i pić 3 x dziennie.
Należy do ziół o najskuteczniejszych właściwościach leczniczych. Bogaty w sole mineralne, potas, magnez, mikroelementy, a przede wszystkim krzem.
Działanie: Zwiększa krzepliwość krwi, działa przeciwkrwotocznie, pobudza układ hormonalny, zwiększa ilość hemoglobiny. Pomocny w chorobach nerek (zwiększa ilość wydalanego moczu), serca; zmniejsza obrzęki w chorobach reumatycznych, skórnych wynikających ze złej przemiany materii; pomocny w żylakach odbytu, wrzodach żołądka, działa rozkurczowo na drogi żółciowe i moczowe, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.
Zewnętrznie: przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła – do płukania; do okładów – przy uszkodzeniach lub chorobach skóry.
W przypadku stosowania przez dłuższy okres – należy uzupełnić witaminę B1 – 0,003 mg.
Stosowanie: Odwar z ziela skrzypu: 2 łyżki na ½ l wody, gotować ok. 20 min., przecedzić i pić 3 x dziennie.