13.12.2016
Borówka brusznica
Borówka brusznica, to jedna z najpospolitszych roślin w naszych lasach. Jej owoce mają zastosowanie zarówno w ziołolecznictwie, jak też w naszych kuchniach. dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi oraz właściwościom cieszy się dużą popularnością.
Właściwości: Borówka brusznica jest bogata w witaminę A i C. W zielarstwie stosuje się zarówno liście jak i owoce.
Liście suszone: mają działanie moczopędne, odkażające drogi moczowe, ściągające na przewód pokarmowy (błony śluzowe), przeciwzapalne, wzmacniają drobne naczynia krwionośne żołądka i jelit.
Owoce wpływają pozytywnie na układ trawienny.
Przepisy:
Odwar z liści borówki: 1 łyżka suszu z liści zalać ¼ l wody, gotować 5 minut, po 10 minutach przecedzić; pić po ½ szklanki 3 razy dziennie.
Właściwości: Borówka brusznica jest bogata w witaminę A i C. W zielarstwie stosuje się zarówno liście jak i owoce.
Liście suszone: mają działanie moczopędne, odkażające drogi moczowe, ściągające na przewód pokarmowy (błony śluzowe), przeciwzapalne, wzmacniają drobne naczynia krwionośne żołądka i jelit.
Owoce wpływają pozytywnie na układ trawienny.
Przepisy:
Odwar z liści borówki: 1 łyżka suszu z liści zalać ¼ l wody, gotować 5 minut, po 10 minutach przecedzić; pić po ½ szklanki 3 razy dziennie.