wywiady 2
wywiady 3
Aktualności wróć do listy
28.11.2023

Zapomniany aspekt diety na poprawę odporności

Sezon jesienno-zimowy sprzyja niestety zapadaniu na przeziębienia, grypę i inne choroby, które choć pozornie błahe, mogą okazać się bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu. Najwyższy czas na zadbanie o poprawę odporności – tym razem skupmy się na diecie (głównie tej części, której nie kojarzymy do końca z odpornością, jednak ma kluczowe znaczenie).
Z wiekiem układ immunologiczny naszego organizmu funkcjonuje słabiej. Tym bardziej powinniśmy się o niego troszczyć, tak by zapobiegać chorobom lub umożliwić ich zwalczenie w pierwszej fazie choroby. Jak dzięki drobnym zmianom w diecie poprawić naszą odporność w sezonie grypowo-przeziębieniowym?
Myśląc o diecie na odporność organizmu, przede wszystkim nasuwają nam się produkty bogate w witaminę C (skądinąd niezbędne przez cały rok, szczególnie w okresie jesienno-zimowym), cynk i inne minerały. Jakoś w tym wszystkim zapominamy niestety o naszych jelitach i żyjących w nich miliardach pożytecznych bakterii. Mikroflora jelitowa przekłada się m.in. na przyswajanie składników odżywczych z żywności, wzmacnia układ odpornościowy, oddziałuje na proces wypróżniania, jak też na naszą figurę. Za mało dobrych bakterii, powoduje wiele poważnych konsekwencji, jak choćby spadek odporności (zarówno na przeziębienie i grypę, jak też pasożytujące organizmy – w tym grzyby), stanów zapalnych, cukrzycy, otyłości, zaburzeń łaknienia, zaparć (a w ślad za nimi powolnego zatruwania całego organizmu), a nawet zaburzeń psychicznych. Choć to ostatnie może wydawać się zaskakujące, flora jelitowa produkuje wiele substancji, również oddziałujących na nasz mózg.
Zaburzeniom w mikroflorze jelitowej sprzyja z jednej strony nieodpowiednia dieta (w tym niestety nadmiar słodyczy, produktów wysoko przetworzonych), z drugiej – leki, na czele z antybiotykami (których niestety nadużywamy – z jednej strony lekarze sami chętnie przepisują je nawet na drobne problemy zdrowotne, z drugiej, często przepisują je na naszą wyraźną prośbę).
W przypadku antybiotykoterapii, jak też po niej (jak też po zażywaniu niektórych innych leków, czy nawet po przebytej poważniejszej chorobie – szczególnie związanej z układem trawiennym), niezbędne są probiotyki. Przede wszystkim jednak skupmy się na spożywaniu produktów przyjaznych dla flory jelitowej – sfermentowane produkty mleczne (kefiry, jogurty, maślanki – ale koniecznie naturalne, nie te zawierające tony cukru i syntetycznych barwników i aromatów), kiszonki, świeże warzywa, niektóre owoce, zboża bogate w błonnik.
Do tematu powrócimy niebawem.
Śląski Gwiazdozbiór
Kto ma urodziny w kwietniu?
Kto ma urodziny w kwietniu?
Śląski Gwiazdozbiór
Śląski Gwiazdozbiór
Słowniczek: z naszego na polski i z polskiego na nasze
Słowniczek: z naszego na polski i z polskiego na nasze
Rewia Gwiazd Śląskich Przebojów Koszęcin 2025

Lista przebojów

1.
Paweł GołeckiDla tej miłości
2.
Monika i Leszek FilecPszaja Ci
3.
Duet KaroJedna łza
4.
Edek DworniczekHappy Land
5.
Golden MixDziś znów ktoś zakocha się
6.
Beata MańkowskaMamy już siebie tyle lat
7.
Damian HoleckiCanto Della Terra
8.
Izabela FojcikNa zawsze Ty i ja
9.
Alpina ShowFurgej gołąbku
10.
Krzysztof KoniarekKocham tak żyć
11.
Wesoły MasorzRazym sie bawiymy, razym tancujymy
12.
MaszketyŻycie poleku
13.
Mariusz KalagaJa Twój dziadek, Ty mój wnuk
14.
HarmonicRazem dobrze nam
15.
Michalina Starosta i Marcin JanotaWróć do mnie Kochany
polub nas na FB

Sonda

Wybierz najlepszy teledysk we wczesnowiosennej scenerii [głosujemy raz na dobę]
nasz ranking
Śląski Gwiazdozbiór 2
Damian Holecki - Modlitwa - nowy krążek
×
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.
Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"
Polityka prywatności Cookies.

Ciasteczka (cookies) to nieduże pliki, które strony internetowe zapisują na naszych urządzeniach, za pomocą których korzystamy z internetu (komputery, laptopy, tablety i smartfony. Pełnią wiele funkcji, m.in. dzięki nim serwisy zapamiętują indywidualne preferencje użytkowników(jak np. język strony, jej kolor, układ, rozmieszczenie treści).
Cookies są potrzebne do właściwego funkcjonowania serwisów internetowych, np. tych wymagających autoryzacji – m.in. podczas logowania do konta pocztowego czy sklepu internetowego (ponadto pomagają przechowywać towary wrzucone do koszyka w sklepach online).

Umożliwiają również personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dopasowania reklam. Pozwalają też tworzyć anonimowe statystyki dotyczących odwiedzin serwisów, mogą jednak być wykorzystywane do śledzenia naszej aktywności w sieci.

Jeśli użytkownikowi nie odpowiada takie zbieranie informacji, może wyłączyć obsługę ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej.

W jaki sposób zmienić ustawienia dotyczące cookies w różnych przeglądarkach?
  • Mozilla Firefox – kliknij tutaj
  • Microsoft Internet Explorer - kliknij tutaj
  • Google Chrome - kliknij tutaj
  • Opera - kliknij tutaj
  • Apple Safari - kliknij tutaj

w telefonach komórkowych, tabletach i innych urządzeniach mobilnych - zachęcamy do zapoznania się z opcjami prywatności na stronie internetowej producenta Twojego urządzenia mobilnego.